Chcem vedieť všetko

Osobný holub

Pin
Send
Share
Send


Osobný holub je všeobecný názov zaniknutého sťahovavého vtáka, Ectopistes migratorius, z čeľade Columbidae, to bol veľmi bežný vták v Severnej Amerike až v polovici 19. storočia. Tieto spoločenské holuby s krátkymi účtami, dlhé asi jednu stopu as dlhým špičatým chvostom, žili v obrovských stádach. Počas migrácie by miliardy stád vtákov v stádach až do šírky míle a stovky kilometrov mohli trvať niekoľko dní, kým by prešli nad hlavou. Sú tiež známe ako divé holuby.

V devätnástom storočí sa však tento druh stal jedným z najpočetnejších vtákov na svete a najbežnejším severoamerickým vtákom až po vyhynutie (IUCN 2004). V roku 1900 bol zastrelený posledný voľne žijúci vták av roku 1914 posledný vták žijúci v zajatí zomrel v zoo Cincinnati. Medzi faktory, ktoré k tomu prispeli, patrila strata biotopov a potravy, choroby, poľovníctvo a rozpad spoločenskej pomoci v dôsledku poklesu kŕdľov. Primárny faktor sa objavil, keď sa holuby uvádzali na trh ako lacné jedlo pre otrokov a chudobných v devätnástom storočí, čo malo za následok masívny lov.

Vyhynutie osobného holuba vzbudilo záujem verejnosti o hnutie na ochranu a vyústilo do nových zákonov a postupov, ktoré zabránili vyhynutiu mnohých ďalších druhov.

Popis

Chromolitografická ilustrácia mužského holuba.Žena holubicaOsobný holub.Mapa distribúcie Ectopistes migratorius, Červená farba: chovná zóna; Žltá: Zóna zimovania

Cestujúci holub bol bacuľatý vták s krátkymi nohami, malou hlavou, krátkym krkom a krátkym a štíhlym účtom s dvoma príbehmi, ktoré viedli k dýchaciemu systému. Rovnako ako u ostatných členov Columbidae, aj cestujúci holub bol monogamný, používal holubské mlieko na kŕmenie svojich mláďat a bol schopný piť nasávaním vody bez toho, aby bolo potrebné hlavu nakloniť dozadu.

V lete žili osobné holuby v lesných biotopoch po celej Severnej Amerike východne od Skalistých hôr: od východnej a strednej Kanady po severovýchodné Spojené štáty americké. V zime sa sťahovali do južných Spojených štátov a príležitostne do Mexika a Kuby.

Holuby pre cestujúcich bol veľmi spoločenský vták. Žil v kolóniách, ktoré sa rozprestierali na stovkách kilometrov štvorcových, kde praktizoval komunálne šľachtenie až stovkou hniezd na jednom strome. Keďže sa nezaznamenali žiadne presné údaje, je možné odhadnúť iba veľkosť a početnosť týchto hniezdnych oblastí. Každé miesto mohlo pokryť mnoho tisíc akrov a vtáky boli v týchto oblastiach tak preťažené, že v každom strome bolo možné spočítať stovky hniezd. Jedno veľké hniezdenie vo Wisconsine bolo hlásené ako pokrývajúce 850 km2 a počet hniezdiacich vtákov sa odhadoval na približne 136 000 000.

Migrácia holubov bola v kŕdľoch s počtom miliárd kusov predstavením bez rovnobežky. Počas migrácie bolo možné vidieť kŕdle, ktoré boli široké 1,6 km a dlhé 500 km, čo trvalo niekoľko dní a obsahovalo až miliardu vtákov (NYT 1910; BBN 2006). Osobné holuby mali jednu z najväčších skupín alebo kŕdľov akéhokoľvek zvieraťa, druhú iba na púštne svätojánske svätojánske kone. Stali sa takou hrozbou pre poľnohospodárov, že v roku 1703 rímskokatolícky biskup z Quebecu tento druh formálne exkomunikoval (Mann 2005).

Vo veľkých kŕdľoch bola bezpečnosť. Keď sa v oblasti usadilo stádo tejto obrovskej veľkosti, počet miestnych dravcov (ako sú vlci, líšky, lasičky a jastraby) bol taký malý v porovnaní s celkovým počtom vtákov, že by na ňom spôsobili malé škody. kŕdeľ ako celok. (Samozrejme, keď sa z ľudí stanú dravci, veľké kŕdle sa stali na úkor, pretože boli ľahko lovené v hmote.)

Niektorí odhadujú, že v čase, keď Európania prišli do Severnej Ameriky, boli v Spojených štátoch 3 až 5 osobných holubov, čo predstavuje asi 25 až 40 percent z celkovej populácie vtákov (SI 2001). Iní tvrdia, že tento druh nebol v predkolumbovskom období bežný a možno dokonca išlo o zriedkavý druh, ale ich počet vzrástol, keď devastácia amerického indického obyvateľstva európskymi chorobami viedla k zníženiu konkurencie v potravinách (Mann 2005).

Medzi rokmi 1800 a 1870 došlo k pomalému poklesu ich počtu, po ktorom nasledoval katastrofický pokles medzi rokmi 1870 a 1890 (SNL). „Martha“, ktorá bola považovaná za posledného holubica na svete, zomrela 1. septembra 1914 v zoo v Cincinnati v štáte Ohio.

Termín „osobný holub“ v angličtine pochádza z francúzskeho slova passager, čo znamená „prejsť.“

Príčiny vyhynutia

Osobný holub, Ectopistes migratorius, juvenilný (ľavý), mužský (stredný), ženský (pravý).

Navrhlo sa niekoľko príčin vyhynutia holuba cestujúceho. Historicky sa za hlavnú príčinu považovalo komerčné využívanie holubného mäsa vo veľkom meradle (SI 2001). Súčasné vyšetrenie sa však zameriava na stratu biotopu holuba. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) uvádza, že vyhynutie „bolo napokon spôsobené dôsledkami rozsiahleho odstraňovania jeho žírnej potravy, pričom najbližšími príčinami boli pseudomor hydiny, rozsiahly lov a rozpad sociálnej pomoci“ ( IUCN 2008).

Osobný holub je už dlho lovený. Ešte pred kolonizáciou pôvodní Američania občas používali holuby na mäso. Začiatkom 19. storočia začali komerční lovci sieťovať a strieľať vtáky, aby predávali na mestských trhoch ako jedlo, ako živé terče na pasce a dokonca ako poľnohospodárske hnojivá.

Akonáhle sa stalo holubím mäsom populárne, komerčný lov sa začal v obrovskom rozsahu. Maliar vtákov John James Audubon opísal prípravy na porážku v známom mieste chovu holubov (Audobon 1946):

Potom bolo vidieť málo holubov, ale veľké množstvo osôb s koňmi a vagónmi, zbraňami a strelivom už založilo tábory na hraniciach. Dvaja poľnohospodári z blízkosti Russelsville, vzdialení viac ako sto kilometrov, vyhnali na stovky ošípaných na výkrm holubov, ktoré sa mali zabiť. Tu a tam boli ľudia zamestnaní pri šklbaní a solení toho, čo už bolo obstarané, videní sedieť uprostred veľkých hromád týchto vtákov. Hnoja ležala niekoľko centimetrov hlboko a pokrývala celý rozsah miesta.

Hniezdiaci holub.

Holuby boli prepravené nákladným vozidlom do východných miest. V New Yorku v roku 1805 predal pár holubov dva centy. Otroci a služobníci v Amerike osemnásteho a devätnásteho storočia často nevideli žiadne iné mäso. V päťdesiatych rokoch 20. storočia sa zaznamenalo, že počet vtákov klesá, ale stále pokračovalo zabíjanie, ktoré sa zrýchľovalo na ešte vyššiu úroveň, keďže po americkej občianskej vojne sa vyvíjalo viac železníc a telegrafov. V roku 1878 prepravil lovec jednotného trhu tri milióny holubov.

Hniezdo a vajce holuba cestujúceho.Kočka pre cestujúcich.

Ďalším významným dôvodom vyhynutia cestujúceho holuba bolo odlesňovanie. Pravdepodobne mohli vtáky trpieť aj pseudomorom hydiny, infekčným ochorením vtákov, ktoré bolo zavedené do Severnej Ameriky; hoci bola choroba identifikovaná v roku 1926, bola považovaná za jeden z faktorov vedúcich k zániku holuba cestujúceho.

Pokusy o oživenie druhu šľachtením prežívajúcich vtákov v zajatí neboli úspešné. Osobný holub bol koloniálny a spoločenský vták, ktorý praktizoval komunálne hniezdenie a komunálny chov a na optimálne podmienky rozmnožovania potreboval veľké množstvo. Nie je možné obnoviť druh iba pomocou niekoľkých vtákov chovaných v zajatí a malé kŕdle v zajatí oslabili a uhynuli. Aj keď sa lov na trhu zastavil, pretože už nebolo rentabilné, tisíce vtákov zostali vo vhodnom prostredí, tieto však stále klesali, pravdepodobne v dôsledku potreby hniezdiť vo veľkých kolóniách (IDNR).

Mladý osobný holub.

Technika prežitia holuba cestujúceho bola založená na hromadnej taktike. Vtáky cestovali a rozmnožovali sa v obrovských množstvách, nasýtili dravcov skôr, ako sa na populáciu vtákov prejavil akýkoľvek negatívny vplyv. Tento koloniálny spôsob života a komunálne šľachtenie sa stal veľmi nebezpečným, keď sa ľudia stali stádom dravca. Keď sa osobné holuby spojili, najmä v obrovskom hniezdnom mieste, bolo pre človeka ľahké zabiť ich v takom veľkom počte, že nezostalo dosť vtákov na úspešnú reprodukciu tohto druhu (SI 2001). Keď sa ich počet spolu s ich biotopom znížil, nemohli sa na ochranu spoliehať na vysokú hustotu obyvateľstva. Bez tohto mechanizmu si mnohí ekológovia myslia, že tento druh nemôže prežiť. Keď sa kŕdle zmenšovali, čo malo za následok rozpad spoločenskej pomoci, druh sa stal mimo bodu zotavenia.

Coextinction

Často uvádzaným príkladom súbežného výskytu je napríklad holub cestujúceho a jeho parazitické vši Columbicola extinctus a Campanulotes defectus, „C. extinctus bol znovu objavený na holubi s chvostom a C. defectus sa zistilo, že je pravdepodobným prípadom nesprávnej identifikácie existujúcich Campanulotes flavus (Clayton and Price 1999; Price a kol. 2000).

Metódy usmrcovania

Čelný pohľad na živého holuba

Na pritiahnutie a zabitie osobných holubov boli použité rôzne metódy. V niektorých prípadoch sa na ich návnadu použilo obilie nasiaknuté alkoholom alebo sa pod ich hniezdami začali požiare (IDNR). Jedným zo spôsobov usmrtenia bolo oslepenie jediného vtáka zošitím jeho ihiel a nití. Nohy tohto vtáka by sa pripevnili k kruhovej stolici na konci palice, ktorá by sa dala zdvihnúť päť alebo šesť stôp vo vzduchu, a potom klesla späť na zem. Keď sa vták pokúsil pristáť, zatriasol krídlami a priťahoval tak pozornosť ostatných vtákov, ktoré lietali nad hlavou. Keď stádo pristálo blízko tohto návnada, vtáky chytili vtáky a poľovníci si drvili hlavy medzi palcom a ukazovákom. Tvrdí sa, že to bol pôvod pojmu holub stolice (Henrici 193), aj keď táto etymológia je sporná (Quinion 2008).

Jeden z posledných veľkých hniezdach osobných holubov bol v roku 1878 v Petoskey v Michigane. Tu bolo každý deň usmrtených asi 50 000 vtákov a lov pokračoval takmer päť mesiacov. Keď sa dospelé vtáky, ktoré prežili porážku, pokúsili o druhé hniezdenia na nových miestach, našli ich profesionálni lovci a usmrtili sa skôr, ako mali šancu vychovať mladých mláďat. V roku 1896 boli americkí športovci zabití posledným 250 000 stádami, pretože vedeli, že išlo o posledné stádo tejto veľkosti.

Plnené osobné holub, Bird Gallery, Kráľovské múzeum Ontario, Toronto.

Konzervátori boli pri zastavení zabíjania neúčinní. V zákonodarnom úrade v Michigane bol prijatý zákon, ktorý zakazoval holubom v sieti do dvoch kilometrov od hniezdnej oblasti nezákonné, ale zákon bol slabo presadzovaný. V polovici 90. rokov minulého storočia holub takmer zmizol. Bolo príliš neskoro na ich ochranu zákonmi. V roku 1897 bol v zákonodarnom úrade v Michigane zavedený zákon, v ktorom sa požadovalo desaťročné uzavreté obdobie pre osobné holuby. Bolo to márne gesto. Stádo, ktoré je vysoko spoločenským druhom, mohlo vyvolať námahu a rozmnožovanie, iba ak sa zhromaždilo vo veľkom počte; Až príliš neskoro sa zistilo, že menšie skupiny holubov sa nemôžu úspešne množiť, a prežívajúce čísla sa ukázali ako príliš malé na obnovenie druhu (SI 2001).

Poslední pozostalí

Posledné divo žijúce zvieratá

Živý osobný holub

V roku 1910 prírodovedec Charles Dury z Cincinnati v štáte Ohio napísal (Dury 1910):

Jedného hmlistého dňa v októbri 1884 o 17:00 som sa pozrel z okna spálne a keď som sa pozrel, šesť divých holubov odletelo dolu a posadilo sa na mŕtve vetvy vysokého topole, ktorý stál asi sto metrov. Keď som sa na ne s potešením pozeral, pocit, akoby sa vrátili starí priatelia, rýchlo sa odleteli a zmizli v hmle, naposledy, čo som kedy videl z týchto vtákov v tejto blízkosti.

Posledný plne overený záznam divého vtáka bol blízko Sargents, Pike County, Ohio, 22. marca 1900 (SI 2001). (Dátum 24. marca bol uvedený v správe Hennigerovej, existuje však veľa nezrovnalostí so skutočnými okolnosťami, čo znamená, že písal z vypočutia. Kurátorova poznámka, ktorá zjavne pochádza zo starého štítka so vzorkou, má 22. marca. mnoho nepotvrdených pozorovaní bolo zaznamenaných v prvej dekáde dvadsiateho storočia (Howell 1924; McKinley 1960). V rokoch 1909 až 1912 bola ponúknutá odmena za živý exemplár (NYT 1910); nenašli sa žiadne exempláre. Nepotvrdené pozorovania však pokračovali až do približne 1930 (SNL 1930).

Posledný preživší v zajatí: Martha

Martha, posledný holub.

V roku 1857 bol zákon o štáte Ohio predložený zákon o ochrane holuba cestujúceho. Výberový výbor Senátu predložil správu, v ktorej uviedol: „Cestujúci holub nepotrebuje ochranu. Úžasne plodný, keďže jeho hniezdne sú obrovské severné lesy, ktoré hľadajú stovky kilometrov pri hľadaní potravy. Dnes je tu a zajtra inde, a žiadna bežná deštrukcia ich nemôže zmenšiť alebo im uniknúť z nespočetných množstiev, ktoré sa každoročne vyrábajú “(Hornaday 1913).

O päťdesiat sedem rokov neskôr, 1. septembra 1914, zomrel Martha, posledný známy holub, v Zoo Cincinnati v Cincinnati v štáte Ohio. Jej telo bolo zamrznuté do bloku ľadu a poslané do Smithsonianskej inštitúcie, kde bolo stiahnuté z kože a namontované. V súčasnosti je Martha (pomenovaná po Martha Washington) v archivovanej zbierke múzea a nie je vystavená (SI 2001).

Referencie

  • Audubon, J. J. 1946. Na holuba cestujúceho. V J. J. Audubon, Birds of America, New York: Macmillan.
  • BNet Business Network (BBN). 2006. Preč navždy. Obchodná sieť BNet, Získané 27. októbra 2008.
  • Clayton, D. H. a R. D. Price. 1999. Taxonómia nového sveta Columbicola (Phthiraptera: Philopteridae) z Columbiformes (Aves), s popismi piatich nových druhov. Ann. Entomol. Soc. Am. 92: 675-685.
  • Dury, C. 1910. Holub cestujúceho. Denník spoločnosti Prírodovednej spoločnosti Cincinnati 21: 52-56.
  • Eckert, A.W. 1965. Tiché nebo: neuveriteľné vyhynutie holuba cestujúceho, Lincoln, NE: IUniverse.com. ISBN 0595089631.
  • Henrichi, M. 1930. Stool holub. Time.com, Získané 27. októbra 2008.
  • Hornaday, W. T. 1913: Náš miznúci divoký život. Jeho vyhubenie a zachovanie, New York, C. Scribner's Sons.
  • Howell, A. H. 1924. Birds of Alabama. Ulala, Získané 27. októbra 2008.
  • Oddelenie prírodných zdrojov Iowa (IDNR). n.d. Iowa je prírodná základňa zdrojov. Oddelenie prírodných zdrojov Iowa, Získané 27. októbra 2008.
  • Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). 2008. Ectopistes migratorius. Červený zoznam ohrozených druhov IUCN 2008, Získané 27. októbra 2008.
  • Mann, C. C. 2005. 1491: Nové zjavenia Ameriky pred Columbusom, New York: Alfred A. Knopf. ISBN 140004006X.
  • McKinley, D. 1960. História holuba cestujúceho v Missouri. alka 77: 399-420.
  • New York Times (NYT). Odmena tristo dolárov; Bude vyplatená za pár hniezdiacich divých holubov, vtáka tak obyčajného v Spojených štátoch pred 50 rokmi, že kŕdle v migračnom období často slnko zakrývajú výhľad. Ako Amerika stratila vzácne vtáky a ako veda plánuje zachrániť tých, ktorí zostali. New York Times 16. januára 1910.
  • Price, R. D., D. H. Clayton a R. J. Adams. 2000. Holuby vši dole: Taxonómia austrálskych Campanulotes (Phthiraptera: Philopteridae), s opisom C. durdeni n.sp.. Parasitol. 86(5): 948-950.
  • Quinion, M. n.d. Stolársky holub. World Wide Words, Získané 27. októbra 2008.
  • Science Netlinks (SNL). n.d. Časová os pre cestujúcich. Science Netlinks, Získané 27. októbra 2008.
  • Listy o vedeckých správach, 1930. Osobný holub. Listy o vedeckých správach 17: 136. Získané 27. októbra 2008.
  • Schorger, A.W. 1955. Cestujúci holub: jeho prirodzená história a zánik, Madison, WI: University of Wisconsin Press. ISBN 1930665962.
  • Smithsonian Institute (SI), Katedra zoológie stavovcov, Národné prírodovedné múzeum. 2001. Cestujúci holub. Encyklopédia Smithsonian, Získané 27. októbra 2008.
  • Weidensaul, S. 1994. Hory srdca: Prírodná história Appalachiánov, Golden, Colorado: Vydavateľstvo Fulcrum. ISBN 1555911439.

Pin
Send
Share
Send