Chcem vedieť všetko

Čiernobiely colobus

Pin
Send
Share
Send


Čiernobiely colobus (množné číslo: Clobuses alebo colobi) je všeobecný názov ktorejkoľvek zo stredne veľkých, obyčajne stromových opíc Starého sveta, ktoré tvoria rod. Colobus podskupiny Colobinae, vyznačujúce sa štíhlym telom, dlhým chvostom, chýbajúcimi alebo základnými palcami, výraznými kalamitami trupu a komplexným žalúdkom, ktorý napomáha tráveniu celulózy. Existuje päť existujúcich druhov v EÚ Colobus rod. Tieto primáty sa vyskytujú v Afrike, často v tropických dažďových pralesoch.

Názov gueréza (alebo opice colobus) sa tiež používa ako kolektívny termín pre členov tohto rodu; existujú však aj červené colobi, ktoré tvoria rod Piliocolobus, a olivový colobus je jediným existujúcim členom rodu Procolobus.

Čierne a biele opice colobus poskytujú dôležité funkcie vo svojich ekosystémoch, konzumujú rastlinnú hmotu a slúžia ako korisť pre rôzne cicavce (veľké mačky, ako sú leopardy, šimpanzy), dravé vtáky (orly) a plazy (hady). Môžu tiež rozptyľovať semená, ktoré konzumujú.

Pre ľudí rôzne druhy, ako je kráľ colobus (C. polykomos)Angolský colobus (C. angolensis)a čierny colobus (C. satanas) boli ľudia lovení pre svoju kožušinu, niekedy pre jedlo a pre rituály. Guereza (C. guereza) sa používa pri testovaní na zvieratách a je tiež jedným z druhov opíc, ktoré sú posvätné v hinduistických a budhistických náboženstvách. Všeobecnejšie povedané, jedinečná forma a správanie čiernobieleho gule s ich arborálnymi schopnosťami preskakovania dlhých vzdialeností medzi vetvami pridáva hodnotu v ekoturistike.

Čierny colobus je jedným z najviac ohrozených druhov afrických primátov a kráľ colobus sa tiež považuje za vysoko ohrozený. Medzi hlavné hrozby patrí ničenie biotopov a poľovníctvo.

Prehľad a popis

Kráľ colobus (C. polykomos), Pařez na mieste funkčného palca je viditeľný na ruke.

Čiernobiele colobi tvoria jedno z niekoľkých rodov v podrodine Colobinae z čeľade Cercopithecidae (opice starého sveta). Členovia tejto podrodiny sa odlišujú od ostatných rodín opíc Cercopithecinae (paviánov, makakov, mangabeysov, vŕtačiek, mandríkov atď.), A to neprítomnosťou lícnych vreciek a prítomnosťou významných ischiálnych (bláznivých) kalichov, ktoré susedia v samce a samice oddelené (Kim 2002). Ďalšími členmi podčeledia Colobinae sú opice listové, opice proboscis, langury a ďalší príbuzní. Ako opice Starého sveta sa colobi vyznačujú tesne nasadenými nosnými dierkami, ktoré smerujú nadol alebo dopredu, trubicovou ušnou kosťou a chvostom, ktorý nie je príliš odolný (prispôsobený na uchopenie alebo držanie).

Čiernobiele colobi sú stredne veľké opice so štíhlym telom a dlhými chvostmi. Všetkých päť existujúcich druhov v roku 2006 Colobus vyznačujú sa zmenšeným alebo chýbajúcim palcom, výraznými ischiálnymi citlivosťami (kalus alebo kúsok kože, ktorý sa stal zosilnený v dôsledku opakovaného kontaktu a trenia na zadku zvieraťa) a komplexným žalúdkom, ktorý im umožňuje tráviť zrelý alebo toxická vegetácia, ktorá pomáha pri trávení celulózy (Thompson 2002).

Angolský colobus (C. angolensis)

Slovo „colobus“ pochádza z gréčtiny ekolobóse, čo znamená „skrátil“ alebo „zmrzačil“ a je pomenovaný, pretože jeho palec je v podstate neprítomný alebo je to pahýľ, ktorý je reprezentovaný iba malým hlenom hlenu, ktorý môže občas niesť necht (Kim 2002). Tento nedostatok palca môže pomôcť pri rýchlom pohybe stromami (Kim 2002).

Čiernobiele colobusové opice majú obvykle čiernu kožušinu s bielymi znakmi. Kráľ colobus (Colobus polykomos) má hruď a fúzy, ktoré sú biele, zatiaľ čo zvyšok tela je čierny; choroba je úplne biela a nie je všívaná (Landes 2000). Guereza (C. guereza) má sivú tvár bez kožušiny, lesklý čierny kabát, na bokoch biely plášť v tvare U, tvár a citlivosť obklopenú bielou a chvost belavý alebo žltkastý farebný odtieň od špičky k spodnej časti a veľký biely chumáč koniec chvosta (Kim 2002). Čierny colobus (C. satanas) má čierny kožuch a čierny chvost (Blair 2002). Angolský colobus (C. sangolensis) majú dlhé hodvábne vlasy, čierne telo s bielym obočím, biele líca, biele hrdlo, dlhé vlasy biele epaulety na pleciach a spodná polovica chvosta je biela (Thompson 2002). Mladé angolské colobi sa rodia úplne biele (Thompson 2002).

Všeobecne je veľkosť opice colobus zhruba medzi 45 až 72 centimetrov (17,7-28 palcov) v dĺžke tela a hlavy a chvostom od 52 do 100 centimetrov (20,5-39,4 palcov). Môžu vážiť od 6 do 11,4 kilogramov, pričom samce sú o niečo väčšie ako samice.

Členovia rodu colobus majú komplexný žalúdok rozdelený do dvoch oblastí, čo umožňuje fermentáciu listov anaeróbnymi baktériami (Kim 2002).

Čiernobiele colobus opice úzko súvisia s červenými opicami rodu colobus Piliocolobus a olivový colobus rodu Procolobus, Opice červené colobus sa predtým umiestňovali spolu s olivovým colobusom na palube Procolobus, ale tento rod je teraz obmedzený na olivový colobus (Groves 2005).

Distribúcia a prostredie

Čiernobiely colobus sa nachádza v Afrike. Medzi bežné krajiny patria Senegal, Etiópia, Tanzánia, Kongo, Malawi, Uganda a Zambia. Kráľ colobus (C. polykomos) sa nachádza z Gambie po pobrežie Slonoviny (Landes 2002). Guereza (C. guereza) ak sa vyskytuje v Rovníkovej Afrike, v Kamerune, Etiópii, Keni, Ugande, Tanzánii, Kongu, Gabone, Stredoafrickej republike, Zairu, Rwande a Sudáne (Kim 2002). Čierny colobus (C. satanas) sa nachádza v západnej Afrike v Kamerune a Gabone (Blair 2002). Angolský colobus (C. angolensis) sa nachádza z východnej Nigérie cez Kamerun, severné Kongo, Gabun, Zair, Ugandu, Rwandu, Etiópiu, Keňu, Tanzániu a Stredoafrickú republiku (Thompson 2002). Močový colobus (C. vellerosus) sa nachádza v Benine, na Pobreží Slonoviny, v Ghane, Nigérii a Togu.

Zatiaľ čo opice colobus sa vyskytujú v rôznych typoch biotopov, vyskytujú sa najmä v dažďových pralesoch. Medzi ďalšie biotopy patria bambusové lesy, hornaté lesy, nížinné lesy, pralesy lesov, suché lesy a zalesnené trávne porasty.

Správanie a strava

Čiernobiely colobus je veľmi stromovitý a preskakuje veľké vzdialenosti medzi vetvami. Opice angolské colobus sú najviac stromové zo všetkých afrických opíc a vo všeobecnosti zostávajú v korunách stromov, ale občas prídu na zem blízko potokov, aby jedli vegetáciu (Thompson 2002). Avšak partizáni (C. guereza) je známe, že sa živí a cestuje po zemi, keď stromy nie sú husto rozmiestnené (Kim 2002). A čierny colobus (B. satanas) trávia väčšinu času na zemi ako štvornožci, aj keď občas preliačajú vrchlík, najmä ak je jedlo nedostatočné a sú závislí od zrelších listov (Blair 2002).

Čiernobiele colobi sú strašidelné. Guerezi žijú v skupinách od 8 do 15 jedincov, zatiaľ čo kráľ colobi žije v skupinách iba od 3 do 4 dospelých žien a od 1 do 3 dospelých mužov (Landes 2000).

Čiernobiele colobi sú býložravé. Angolský colobus je primárne listnatý, živí sa listami, ale živí sa aj stonkami, kôrou, kvetmi, výhonkami, ovocím, púčikmi a dokonca aj niektorými vodnými rastlinnými plodmi a hmyzom (Thompson 2002). Čierny colobus uprednostňuje semená, aj keď sa živí aj listami popínavých vín a nezrelé listy; keď je nedostatok potravín, budú sa živiť zrelými listami, nezrelé ovocie a kvetmi (Blair 2002).

Druh

Existuje päť druhov tejto opice s najmenej ôsmimi poddruhmi (Groves 2005; Myers et al. 2008):

  • rod Colobus
    • Čierny colobus, Colobus satanas
      • Gabun čierny colobus, Colobus satanas anthracinus
      • Bioko black colobus, Colobus satanas satanas
    • Angola colobus, Colobus angolensis
      • Colobus angolensis angolensis
      • Colobus angolensis cottoni
      • Angola colobus Adolfa Friedricha alebo čiernobiely coulus Ruwenzori, Colobus angolensis ruwenzorii
      • Colobus angolensis cordieri
      • Prigogineho angola colobus, Colobus angolensis prigoginei
      • Peterov angolský colobus alebo tanzánsky čiernobiely Colobus, Colobus angolensis palliatus
    • Kráľ colobus, Colobus polykomos
    • Ursine colobus, Colobus vellerosus
    • Zapletená guereza, Colobus guereza

Referencie

  • Blair, D. 2002.Colobus satanas (Čierny colobus). Web pre rozmanitosť zvierat, Načítané 13. februára 2009.
  • Groves, C. 2005. Colobus. Strany 167 - 168 v D. E. Wilson a D. M. Reeder (vyd.), Cicavce druhu sveta, 3. vydanie. Johns Hopkins University Press. ISBN 0801882214.
  • Integrovaný taxonomický informačný systém (ITIS). 1999. Colobus Illiger, 1811. Taxonomické poradové číslo ITIS: 572829, Načítané 13. februára 2009.
  • Kim, K. 2002. Colobus guereza. Web pre rozmanitosť zvierat, Načítané 13. februára 2009.
  • Landes, D. 2000. Colobus polykomos (Kráľ colobus). Web pre rozmanitosť zvierat, Načítané 13. februára 2009.
  • Myers, P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond a T. A. Dewey. 2008. Colobus. Web pre rozmanitosť zvierat, Načítané 13. februára 2009.
  • Thompson, B. 2002. Colobus angolensis (Angolský colobus). Web pre rozmanitosť zvierat, Načítané 13. februára 2009.

Vonkajšie odkazy

Všetky odkazy boli obnovené 11. júna 2016.

Pozri si video: TEST. Panoramatická kamera PFW8601-A180 (Septembra 2021).

Pin
Send
Share
Send